Tropický suchý prales a jeho proměny

18.02.2010 13:52

Často jsem od našich lidí slýchávala názor, že neměnná příroda tropů je nudná, že je hezčí mít čtyři roční období. Po dvou letech života v tropické zemi, musím s těmito lidmi nesouhlasit,neboť i zdejší příroda je nesmírně proměnlivá a zajímavá a každý měsíc v roce je odlišný od toho předchozího. Pravděpodobně je to dáno tím, že jsem rovnýma nohama přistála v tropickém suchém pralese, který se od toho deštného v mnohém odlišuje.

Tropický suchý prales je unikátní ekosystém, který je ve skutečnosti ve větším ohrožení než populárnější tropický deštný prales, neboť oblast suchého pralesa je vhodným místem pro lidská sídla a tak většina původní rozlohy padla za oběť rozsáhlým farmám, vesnicím a městečkům. Odborníci tvrdí, že do dnešního dne přežila pouhá 2% z původní celosvětové rozlohy tohoto pralesa.

Tento ekosystém má dvě velmi vyhraněná roční období – období sucha, od prosince do konce dubna, a období dešťů, od začátku května do konce listopadu. Tropický suchý prales, je les opadavý, kde většina stromů se zbavuje listí v období sucha, aby za prvé omezily ztrátu vody vypařováním, za druhé, aby uspořily energii, neboť většina z nich v tomto období rozkvétá a prales v tuto dobu hraje barvami. Tento les také nabízí neuvěřitelné množství léčivých rostlin, které se bohužel každým dnem, jak pralesa ubývá, ztrácejí nenávratně, aniž bychom jejich účinky měli možnost prozkoumat.

Prosinec

Konečně po šesti měsících přestalo pršet, ale v potůčcích a říčkách stále ještě proudí voda. Les si dosud zachovává svou zeleň, teplota je ovšem příjemná, nedosahuje tropických hodnot, navíc začíná foukat svěží vítr. Zdejší lidé s příchodem větru říkají, že Vánoce jsou na spadnutí... Je to vůbec nejpříjemnější období v roce na tůru, neboť Vás neobtěžují sluneční paprsky, jelikož stezky jsou ještě ve stínu pod bohatým listovím stromů, navíc se nemusíte obávat deště, a teploty jsou příjemné pohybující se kolem 25 °C.

Leden

Měsíc velmi podobný prosinci, vítr však získává na síle. Měsíc s velmi chladnými úsvity. Je to období opravdu silných nárazových větrů, kdy je dobré míti se na pozoru, neboť pokud se pohybujete v tomto větru v lese, je zde nebezpečí pádu silné větve či dokonce celého stromu.

Začínají kvést první stromy, krajina pomalu začíná schnout, ale ještě to není tak znát. Během ledna může ojediněle i zapršet. Jsou to tzv. Pintadas, kdy zdejší lidé říkají, že v tyto dny nám příroda ukazuje jaké počasí bude vládnout v období dešťů.

Je to měsíc, kdy leguáni vylézají z děr a jsou čím dál častěji k spatření. V oddobí dešťů zůstávali skryti lidskému zraku, neboť nedostatek slunce a silný déšť je přinutil zůstat v norách, které si budují pod zemí.

Únor

Příroda je čím dál sušší. Potoky a říčky nadobro vyschly. Stromy se zbavují listí, na stezku dopadá čím dál více slunečních paprsků, odpolední teploty stoupají..Je to ovšem také měsíc plný květů, kdy rozkvétají početné druhy stromů jako např. křiklavě žlutě zbarvené květy Poro Poro, bílé bohaté květy Roble, růžové květy Sandalu atd. atd...

Teploty nadále stoupají, již dosahují  přes 30°C.

Je to taktéž měsíc kdy se rodí velké množství malých opiček – vřešťanů, v okolí opičích tlup můžete spatřit prolétat káňata, která ve chvíli nepozornosti matky, tato mláďata loví.

Březen a duben

Příroda je čím dál sušší, tráva již zcela zežloutla, stromy jsou holé, bez listí. V pralese zůstávají jen malé zelené skrvnky dvou druhů stromů, které během léta zůstávájí svěže zelené – jsou to Ojoche a Tempisque. Slunce bez lítosti spaluje každého, kdo se před ním neschová.

Zvířata ztrácejí strach a přibližují se k lidským sídlům, hledajíce vodu. Není nic neobvyklého spatřit malpu kapucínskou dobývající se do dřezu, kde kape z kohoutku voda...

Vítr pomalu ustává, nastává bezvětří. V polovině března začínají ze země vylézat „velikonoční“ cikády, které po západu slunce spustí neskutečně intenzivní „řev“, který přehluší nejen Váš rozhovor, ale i hlučnou televizi či rádio.

Březen a duben jsou dva měsíce kdy je příroda nejvíce ohrožna lesními požáry. Bohužel 99% všech lesních požárů má na svědomí člověk a ve většině případů jsou to požáry úmyslně založené.

Koncem března a v průběhu dubna, v některý z horkých dusných dní, kdy teplota dosahuje 38°C ve stínu, může přijít i první déšť. Každý se na déšť těší, přestože po něm následuje ještě větší horko, neboť vlkost a dusno způsobí, že pocit horka je mnohem intenzivnější.

Krátce po prvních deštích můžete zaznamenat, že les se pomalu začíná opět zelenat. Raší první svěží listy, mezi prvními jsou to i stromy Guanacaste (národní strom Kostariky).

Květen

Lidé s nedočkavostí očekávají příchod dešťů. Ten většinou nastává v druhém květnovém týdnu. Již v poledních hodinách si můžete povšimnout, že obloha se zatahuje a tmavne, avšak první deště zpravidla přicházejí až v pozdních odpoledních hodinách, krátce před soumrakem či během noci. Jsou to ale již deště opravdu vydatné doprovázené hromy a blesky. Dva dny po první průtrži raší svěží tráva, keře se znovu zelenají a další a další stromy se zahalují do zeleného hávu. Tato proměna je neuvěřitelně rychlá. Člověk může nad tou proměnou jen v tichosti žasnout.