Kokosový ostrov

28.08.2012 20:48

Isla de Coco – Kokosový ostrov

U nás proslavený hlavně díky Spielbergově filmu Jurský park, ale ve světě potápěčů vyhlášený jako jedna z vůbec nejlepších potápěčských lokalit na světě. Jedná se o ostrov tektonického a  zároveň sopečného původu. Povrch ostrovu je kopcovitý, nachází se na něm však i několik plochých oblastí a vyskytují se na něm potoky a říčky. Navíc vlhké podnebí zde dalo vznik více jak 200 vodopádům.

Jedná se o neobydlený ostrov (kromě stálé stanice správců parku, jelikož ostrov byl vyhlášen v roce 1978 národním parkem Kostariky). Leží v Tichém oceánu, přibližně 550 km od kostarického pobřeží. Jeho rozloha je necelých 24 km2. Mezi potápěči vyhlášen hlavně díky svému vysokému výskytu žraloků – kladivounů, rejnoků a delfínů. Extrémní vhlkost a oceánský charakter této oblasti dává ostrovu velmi vyjímečný ekosystém. Ostrov patří mezi chráněné oblasti UNESCO a byl též kandidátem na nových 7 divů světa.

Kokosový ostrov má též bohatou pirátskou minulost. Tvrdí se, že sem bylo podniknuto přes 300 výprav hledačů pokladů, které zde měli zanechat piráti jako Benito Bonito či Edvard Davis, či pověstem o uložení Limského pokladu (pokad Inků). Pár menších „pokladů“ zde bylo opravdu nalezeno, což podnítilo víru v to, že se na ostrově nachází velký poklad.

Díky svému bohatému podmořskému životu byl Kokosový ostrov vybrán společností PADI (mezinárodní sdružení potápěčských instruktorů) mezi 10 nejlepších potápěčských lokalit světa.

Slavný oceánograf Jacques Cousteau tento ostrov navštívil hned několikrát a nazval ho „nejkrásnějším ostrovem na světě“.

Díky své odlehlosti se na ostrově nachází mnoho endemických druhů jak rostlin tak živočichů, mezi nimiž převládá hmyz (přes 400 druhů) a ptáci (přes 90 druhů), ale překvapivě zde naleznete i pět druhů svaců – mezi nimi prasata, srnčí zvěř, kočky a krysy.

Bohatý korálový útes, který ostrov obklopuje, sopečné tunely, jeskyně, masívy a hluboké vody ostrova jsou domovem více jak 30 druhů korálů, 60 druhů korýšů, 600 druhů měkkýšů a přes 300 druhů ryb.

Ty zahrnují velké populace tuňáků žlutoploutvých, manty obrovské, plachetníka širokoploutvého a pak obzvlášť žraloků jako je žralok lagunový, kladivoun bronzový a z největších druhů, které zde můžete zahlédnout to je žralok obrovský.

Dále zde můžete spatřit velryby keporkaky, kulohlavce černé, delfíny skákavé, lachtany kalifornské. K ostrovu připlouvá i řada mořských želv, jako kareta pravá, kareta obrovská, kareta zelenavá.

Pokud Vás Kokosový ostrov zaujal – počítejte však s poměrně vysokými náklady za jeho návštěvu. Díky své odlehlosti a jen pár společnostem a menším lodím pořádající sem výpravy se cena pohybuje cca od 80.000,--/osoba/8-10 denní potápěčská výprava. Pokud se nechcete potápět, ale jen si ostrov prohlédnout, existuje společnost, která takovéto výpravy pořádá cca 1x do roka za cenu od Kč 50.000,--/osoba/týdenní výprava. Jedná se o all-inclusive výpravy, neboť na ostrově se nenachází žádná turistická zařízení, ani zde není povoleno kempovat. Turisté jsou po celou dobu pobytu u ostrova ubytovaní na lodi, kde také mají kompletní stravování, a zábavné programy během plavby a pobytu. Tyto uýpravy také zahrnují již povolení k potápění, vstupu a všem poplatkům zdejšího národního parku, v případě potápěčských výprav: motorové čluny, vybavení, potápěčské instruktory atd…