10 důvodů, proč navštívit Kostariku v „Zelené sezóně“

06.02.2015 07:45

Čekáte s cestou do Kostariky až na turisticky více oblíbené suché období (tj. období prosinec – duben)? Možná, že se tím ochuzujete o zážitky, které na vás v Kostarice čekají pouze v tzv. Zelené sezóně (tj. v období dešťů), která začíná v květnu a končí v polovině prosince!

Zde je několik důvodů, proč přijet právě v Zelené sezóně (která mimochodem v loňském roce příliš deštivá nebyla).

1. Ceny služeb jsou nižší
Hotely a autopůjčovny v tzv. Zelené sezóně snižují své ceny a účtují cca o 30 % méně než v hlavní sezóně (tj. období sucha). Nejlaciněji zde bývá v září a říjnu.
 
2. Zástupy turistů zmizí

Vzhledem k tomu, že turisté do Kostariky míří zejména v hlavní sezóně, v té Zelené si tady užijete více klidu a soukromí. Také máte šanci spatřit daleko vice živočichů, kteří rozhodně houfy turistů nemilují!

3. Rána jsou jasná a slunečná, západy slunce okouzlující

V Zeleném období sice více prší přes den, zato rána jsou většinou teplá a jasná, a máte dostatek času si užít koupání v teplém moři i dlouhé písečné pláže. Odpoledne Vám sice může zapršet, ale můžete se těšit na kouzelné západy slunce na jasné obloze, které jsou v zelené sezóně opravdu impozantní. Viditelnost v Zeleném období, hlavně v ranních hodinách a nebo po dešti bývá výrazně lepší než v hlavní sezóně, kdy většina výhledů do dálky je zahalena v oparu.

4. Příjemné klima

Odpolední deště jsou uklidňující a přinášejí sebou velmi příjemné teploty, které jsou o několik stupňů nižší než v horké, suché sezóně.

5. Déšť přináší život, prales je opravdu vzrušující

Kostarika je v období dešťů zelená a šťavnatá, vše roste a bují. Díky častým přeháňkám rozkvétají strokvětiny, které lákají spousty motýlů a kolibříků. Obyvatelé pralesa zvyšují svojí aktivitu. Deštný prales v zelené sezóně ožije, a to zejména v noci. Vydejte se na noční prohlídku pralesa a potkáte tarantule, strašilky, kudlanky, skunky, nádhernou rosničku listovnici a při štěstí třeba i  kinkadžu (roztomilý pralesní noční plyšáček).

6. Rodí se mláďata želvám a keporkakům

Srpen znamená začátek sezóny kladení želvích vajec. Buďte svědky senzační podívané, kdy želvy hromadně vylézají z moře a kladou vejce do písku na pláži! V podzimních měsících (září-prosinec)  pak můžete pozorovat malá želvátka, putující opačným směrem. Od srpna do září připlouvají keporkakové do zálivu Golfo Dulce, aby tady přivedli na svět svá mláďata.

7. Začíná sklizeň kávy

V některých oblastech začíná sklizeň kávy právě v Zelené sezóně. Využijte toho a přidejte se k některému z místních sběračů kávy v oblasti Coto Brus, Údolí Orosí, Valle de General od října do prosince. Bez ohledu na sezónu, po absolvování exkurze na kávové plantáži přijde jistě k chuti šálek lahodné kostarické kávy!

8. Řeky jsou opravdu divoké = více adrenalinu při sjezdu na raftech

Více srážek znamená, že jsou řeky dobře sjízdné na raftech a užijete si opravdu adrenalinový sjezd např. na řece Pacuare s obtížností třídy IV.- V.

9. Zelená sezóna je sezóna pro potápění

Nejlepší podmínky pro potápění v Kostarice jsou v období květen – listopad, kdy je v oceánech nejlepší viditelnost. Při Vašich výpravách pod hladinu můžete spatřit žraloky, rejnoky, chobotnice, barakudy, želvy karety a velké množství ryb.

10. Neměl by snad každý zažít v deštném pralese DÉŠŤ?

Ne každý den se Vám poštěstí ocitnout se v primárním pralese uprostřed bouřky! Velké dešťové kapky se tříští o listy tropických stromů, zlatí pavouci se pevně drží svých sítí, opice se choulí na větvích a lenochodi se líně pohybují, pokud vůbec... Stejně jako každý jiný den za deště v pralese.

Zdá se vám, že je to málo důvodů, proč přijet do Kostariky právě v zeleném období?