Pláž IGUANITA

01.11.2010 04:04

Přírodní rezervace Refugio Nacional de Vida Silvestre Iguanita, byla založena roku 1994 a má rozlohu 115 ha.
Chrání zde několik z místních unikátních ekosystémů, které zahrnují: písečnou pláž Iguanita, říčku s lagunou, která se vlévá do moře, mangrovy, tropický suchý les a navíc řadu archeologických nalezišť se zbytky keramiky a indiánským pohřebištěm.
Z fauny a flory zde můžete běžně spatřit: opice vřešťany i malpy kapucínské, nosály i mývaly, srnčí zvěř, žijí zde i oceloti, z ptačích zástupců zde najdete mnoho druhů volavek a jiných mořských ptáků, hojně se zde vyskytují kondoři a mnoho dalších druhů. V mangrovových bažinách se vyskytuje řada dnes již ohrožených měkkýšů (Pianguas, cambutes), humři,  v moři zde žije velké množství ryb, z dravců je tu např. i poměrně hojný rejnok a žralok (nebojte se, není to druh lidožravý). Ve zdejších mangrovech a v blízkosti laguny můžete spatřit pár krokodýlů - o těch se raději držte dál - nedoporučuje se brodit lagunou - je to oblíbené místo, kam se krokodýli chodí vyhřívat.
Pláž leží v zátoce, tudíž vlny zde jsou minimální, moře je velmi teplé a svou klidnou hladinou připomíná spíše velké jezero. Je to ideální místo k plavání a rybaření.
Doporučuje se však opatrnost, krokodýli občas přeplouvají z jednoho magrovu do druhého a před soumrakem byli spatřeni již v blízkosti pláže.
Rezervací vede podél mangrovových porostů turistická stezka, na které můžete spatřit řadu z výše uvedených zvířat a mangrovové porosty.

Přístup k pláži:
Leží: v Hadím zálivu (Bahia Culebra), ńedaleko od města Liberia, v kraji Guanacaste
Doprava: Půjčeným terenním vozem nebo taxikem,který Vás však nechá cca 40 minut chůze od pláže.
Z Liberie jeďte po hlavní silnici směr Santa Cruz, Nicoya, minete mezinárodní letiště Daniel Oduber, projedete vesnicí Guardia až dorazíte ke křižovatce s DO IT Center - velkým obchodním centrem, zde odbočte doprava a pokračujte po této silnici cca 10-15 km, po druhém stoupání již opět v rovině uvidíte po Vaší levé ruce odbočku na prašnou cestu, odbočka je značená jako Iguanita - zde odbočte a nadále pokračujte po této prašné cestě, která vás dovede až ke strmému sjezdu k pláži (tato část je obzvlášť ve špatném stavu, po deštích plná hlubokých výmolů, za deště extra kluzká - opravdu jen pro silná terénní auta). Po sjezdu Vás ještě čeká přebrodění přes místní kamennitý potok. Cesta Vás dovede až přímo k pláži.
Pláž je chráněna jako přírodní rezervace - tudíž vůz musíte nechat zaparkovaný před vstupem do ochranné zóny. Nebo se domluvte s řidičem taxi, který Vás doveze až těsně ke svahu, odtud musíte jít již po svých, cesta i s přebroděním netrvá déle než 40 minut. Nezapomeňte se předem s taxikářem domluvit v kolik hodin Vás má opět nad svahem čekat.
Vstupné je dosud zdarma. Je zde možné kempovat - ale park nedisponuje vybavením, k dispozici je jen pitná voda a pár latrín.
 Ideální měsíce pro návštěvu: prosinec - duben

Kostarika - pláž Iguanita