Objevujeme národní parky Kostariky

01.11.2010 03:37

Objevujeme národní parky aneb vypůjčeným vozem, na korbě náklaďáku či předraženým taxikem

Cestovat po Kostarice z města do města není problém. Autobusové linky jezdí mezi městy pravidelně, s nepatrným zpožděním a poměrně často. Problém nastane ve chvíli, kdy se rozhodnete navštívit některý z odlehlých národních parků.

Zdá se, že zdejší národní parky byly opravdu zakládány jen za účelem ochrany přírodních zdrojů, ne aby se do nich kde kdo jezdil kochat. Já, Češka, odkojená trampingem, to nese těžce. Pokud nejste vlastníky terénního vozu, tak zajet si jen tak na túru do některého z národních parků, může být velkým logistickým oříškem. Nejprve si musíte zjistit název nejbližší vesnice, která se u vstupu do parku nachází. Pak se na autobusovém nádraží, v nebližším městě od parku, musíte vyptat prodavačů lístků, místních prodejců a naháněčů apod., zda-li do dané vesničky jezdí autobus (Zapomeňte na vyvěšené jízdní řády).

Pokud budete mít štěstí, zjistíte, že například jednou denně do vesnice jezdí místní venkovský autobus (většinou se jedná o bývalé americké školní autobusy).

Bohužel, často to bývá v časech, pro realizaci jednodenního výletu, nepoužitelných... Nezbývá než přenocovat na místě. A ejhle, i zde můžete narazit. Jsou oblasti, kde nenajdete žádný ekonomický hotýlek ani Vám nedovolí kempovat.

A tak se Vám ten výlet pomalu ale jistě začne čím dál více prodražovat.

Místní taxikáři, jakmile spatří cizince, mají před sebou vidinu snadného zbohatnutí a jejich ceny jsou mnohdy velmi nadsazené. Nejlacinější variantou je kontaktovat taxi - dodávky, jejichž řidiči mají o dost lidštější přístup a nebudou na Vás chtít zbohatnout. Zato můžete velmi snadno skončit na korbě. Záleží jen na Vás, jak to budete brát. Oči plné prachu, či celí ohození od bláta po přejetí několikáté louže po poslední průtrži mračen, za deště či za žhavého poledního slunce...

Ručím Vám za to, že se z cesty vrátíte ošlehaní, jako správní zálesáci!

A nebo skončíte jako já - s účesem, o který by se marně pokoušel i ten nejúspěšnější z extravagantních kadeřníků :-)

Rozhodně se nevýhýbejte kontaktu s místními lidmi.

Samozřejmě je nutná obezřetnost, ale většina Kostaričanů Vám velmi ochotně poradí a i pomůže, a to dokonce i bez očekávání tučné provize.