Lagarteada - velikonoční tradice v Kostarice

05.04.2015 11:47

 

Ne více jak s pár klacky, rybářskou sítí a velkou odvahou, mladí, stejně jako staří, muži z vesnice Ortega na západě Kostariky, chytají v rámci místní velikonoční tradice obřího krokodýla. Tato tradice se zde nazývá lagarteada.

V letošním roce byl lov krokodýla obzvlášť náročný a vyžádal si řadu hodin tvrdého boje, až se skupině zhruba 20 mužů podařilo chytit 4,5 m dlouhého krokodýla.  Takový úlovek údajně neměli posledních 30 let.

Lov probíhal ve 35°C v řece Charco, která v tomto ročním období mívá jen velmi málo vody.

Lov začíná brzy ráno v této malé vesničce nedaleko Santa Cruz, v provincii Guanacaste. Tento rok se však lov protáhl až do odpoledních hodin, jelikož krokodýlovi se podařilo celkem 4x  lovcům uniknout a to i přesto, že byl již obklíčen.

Lovci krokodýlů umístí rybářskou síť okolo místa, kde se domnívají že je ukryt (potopen) krokodýl.  Krok za krokem, vybaveni jen zmíněnými dřevěnými klacky, s vodou sahající po pás někdy až po krk, se přibližují k místu, kde tuší krokodýla.  Klacky buší do vody a vytvářejí hluk,  tak aby se krokodýl co nejvíce přiblížil k síti.

Tento zvyk zdejší muži provádějí každoročně o velikonočním pátku.

V dřívějších dobách byl ulovený krokodýl obětován. Věřilo se, že tuk z tohoto krokodýla má zázračné léčivé účinky, a dokáže vyléčit téměř jakoukoliv nemoc od zranění, kašle, chřipky, cukrovky až po astma.

V dnešní době se krokodýl již nezabíjí. Akci pravidelně přihlížejí zástupci ministerstva životního prostředí, kteří dohlížejí na to, aby se zvířeti moc neublížilo.

Krokodýl je symbolem této vesnice, obklopené plantážemi cukrové třtiny a třemi řekami, které jsou domovem krokodýla amerického. Téměř všichni zdejší muži v nějaké době byli lovci krokodýlů. Říkají o sobě, že to v sobě mají již od narození.

Tato tradice se zde dodržuje již přes 150 let. Každý z lovců již někdy zažil skutečný strach či leknutí, ale během doby se přestali těchto nebezpečných tvorů s mohutnými čelistmi a s více jak 300 kg váhy, bát.

Poté co krokodýla chytí do sítě, lovci ho obklopí a dotlačí k břehu řeky, kde mu sváží tlamu a nohy a nakonec mu zavážou oči. Poté si ho lovci naloží na svá ramena a odnesou ho k nákladnímu vozu, který ho převeze do vesnice, kde jsou již očekáváni davem a s napětím očekávají jejich příjezd.

Na závěr oslavy je krokodýl vypuštěn zpět do řeky.

"Staří" lovci dávají rady těm mladším a doufají, že zdejší tradice nikdy nezemře, jelikož je součástí jejich vlastní identity.