8 důvodů, proč přijet do Kostariky v období sucha

11.01.2015 15:38

Chystáte se do tropického ráje, ale nevíte, jaké období si pro cestu vybrat? Předkládáme Vám 8 důvodů, proč k cestě zvolit tzv. období sucha (hlavní sezónu), která začíná v polovině prosince a trvá do dubna. Takže ji mimochodem v roce 2015 ještě určitě stihnete, pokud nezaváháte a začnete s přípravou cesty hned!

  1. Slunce, slunce a zase slunce

V období sucha na většině území Kostariky téměř neprší. Výjimkou je karibské pobřeží, kde může více pršet až do ledna. Také v deštném pralese (protože je deštný :-)) zapršet samozřejmě může, srážky jsou i tady ovšem méně časté, než v tzv. Zeleném období.

   2.   Snadná dostupnost všech oblastí

V období sucha vyschnou koryta mnoha řek a zmizí tak hluboké brody přes vodní toky. Vyschnou i blátivé cesty s množstvím hlubokých děr, kde hrozí riziko, že s autem zapadnete. Tím se zpřístupní i některé zajímavé oblasti, které jsou v období dešťů nedosažitelné.

    3.    Méně bodavého hmyzu

V období sucha budete větší klid od dotěrných komárů a jiné havětě. Výskyt hmyzu se úplně vyloučit nedá, ale bude Vás obtěžovat méně než v období dešťů. 

    4.    Sezóna tropického ovoce

V období sucha dozrává mnoho druhů tropického ovoce, které je v tomto období sladké a vyzrálé a nesrovnatelně chutnější než ovoce z našich supermarketů. Ochutnáte sladké melouny, manga, ananas, papáju a spoustu dalších, i v Evropě neznámých druhů ovoce.

    5.    Velké množství mláďat

Zatímco v období dešťů se rodí mláďata želvám, krokodýlům a velrybám, v období sucha přicházejí na svět mláďata suchozemských zvířat, zejména vřešťanům, malpám, mývalům, nosálům a mnoha dalším.

    6.    Zvířata ztrácejí plachost 

V období sucha dochází k tomu, že zvířata se při hledání vody a zralého ovoce v zahradách stále více přibližují k lidským obydlím, takže máte větší šanci je spatřit. V suchém tropickém pralese většina stromů shazuje listí a její zvířecí obyvatelé jsou tak více „viditelní“.

    7.    Období sucha = jedná velká fiesta

  Od ledna do dubna Kostarika žije zábavou. Od severu k jihu jsou městečka i vesnice plné býčího rodea, koňských přehlídek a tanečních zábav. Zažijete ten pravý latinskoamerický temperament!

    8.    Sezóna vína coyol

V lednu začíná sezóna palmového vína, které se vyrábí z palmy Coyol. Po dobu celého období sucha můžete ochutnat lahodný nápoj v tzv. coyolériích. Více o víně coyol si můžete přečíst zde.